Gå til hoved-indhold

P-piller - er det virkelig den rigtige måde at opnå ligestilling i sex på?

Da den første p-pille kom på markedet i 1960'erne, blev den hurtigt et symbol på kvinders selvbestemmelse og ligestilling. Fordi hun endelig kunne beslutte helt uafhængigt af sin mand, om hun ville have børn eller ej. I den henseende en stor ting. Men det, der engang begyndte som et befriende slag, sætter mange kvinder under pres i dag: når hormonindgrebet pludselig slet ikke længere føles som selvbestemmelse, og der ikke er nogen reelle alternativer.

Hvorfor det er værd for både kvinder og mænd at ændre noget og tænke på prævention sammen i fremtiden:

Er prævention et kvindeanliggende?

Da p-piller er en af de sikreste og enkleste præventionsmetoder, er det mange steder blevet en selvfølge, at kvinder forbereder sig på passende vis. Mange mænd er sikkert glade for dette, fordi de måske har haft oplevelser, hvor kondomer (brugt forkert) har mindsket følelsen betydeligt eller endda er sprunget. Og hvis mange unge kvinder tager p-piller længe før deres første seksuelle oplevelse for at få styr på deres akne - hvad kan der så være galt med det? Men bortset fra, at kondom bør have førsteprioritet i mange situationer alene på grund af smittefaren: Er prævention virkelig en kvindes opgave? For selv om p-pillen virker så enkel i første omgang, har den også mange ulemper - fra humørsvingninger til fysiske lidelser til fuldstændig forsvinden af seksuel lyst.

Tag dig tid til at overveje alternativer.

Hvis du som kvinde eller din partner ikke ligefrem er en af de kvinder, der kan tage p-piller i mange år uden bivirkninger, eller hvis hormonel prævention simpelthen ikke længere er en mulighed, bør du tage dig lidt tid til at finde ud af, hvilke alternativer der findes. Desværre findes der ikke nogen perfekt præventionsmetode - de har alle deres fordele og ulemper. Men der er mange muligheder, og i sidste ende må alle selv afgøre, hvad der passer dem bedst. Det er vigtigt, at du selv træffer beslutningen om alt, hvad der har med din krop at gøre. Bortset fra sterilisation og kondomer er det næsten udelukkende kvinden selv, der er ansvarlig for prævention, og den indebærer undertiden betydelige fysiske indgreb (f.eks. kobberspiral eller 3-måneders injektion). Det vigtigste ved prævention er, at du skal være fuldt ud engageret i din metode og føle dig tryg ved den.

Beslut sammen om præventionsmetode

At informere sig selv og beslutte sig sammen betyder, at man tager ansvar for begge parter. Alle præventionsmetoder har deres fordele og ulemper. Hvad der især taler for kondomer: Mange kvinder genfinder deres libido efter at have afbrudt de hormonelle præventionsmetoder. En dejlig bivirkning, som begge parter nyder godt af!

Den gyldne løsning: at tage ansvar i fællesskab

At beslutningen om ens egen krop altid ligger hos en selv, udelukker naturligvis ikke fælles beslutninger. Det bedste er, når I begge føler jer trygge ved den nye præventionsmetode og tager ansvar sammen. Her er det værd at tænke på kondomet igen. For her kan både kvinden og manden tage føringen, og begge er lige ansvarlige for prævention. I kan simpelthen købe dem på skift og selv bestemme, om I vil gå i den lokale butik eller bestille dem online - omkostningerne og den (lille) indsats fordeles således retfærdigt. Frem for alt behøver du ikke at besøge en læge, og du behøver ikke at gøre noget, som du måske er bekymret for. Og hvad angår eventuelle problemer med kondomer, skal du ikke være bekymret: Når du først har fundet den rigtige kondomstørrelse, er de udbredte ulemper ikke andet end ubegrundede undskyldninger. Alt passer perfekt, og du kan nyde intens og sikker sex.

Kombinere præventionsmetoder dygtigt - f.eks. NFP + kondom

Du kan naturligvis også kombinere forskellige præventionsmetoder. Naturlig familieplanlægning (NFP) er f.eks. et spændende koncept, hvor en kvinde ved at se på kroppens signaler kan se, hvornår hun har ægløsning. For at gøre dette måler hun sin kropstemperatur hver morgen og det såkaldte cervikale slim flere gange om dagen. På lang sigt resulterer dette i et månedligt vindue på ca. 12-14 dage omkring den frugtbare fase, hvor det er vigtigt med prævention med kondom. På de andre dage kan du undvære en ekstra præventionsmetode. Selvfølgelig er et kondom stadig passende til beskyttelse mod sygdomme - derfor er NFP særligt velegnet til sex i langvarige forhold. Hvis den udføres med absolut omhu, anses NFP for at være lige så sikker som p-piller. Før du prøver denne eller andre metoder, skal du dog altid informere dig selv om de tilsvarende risici, så du altid er på den sikre side.

Endelig kan du nyde fantastisk sex igen

Hvis du har taget p-piller og nu skifter til en anden præventionsmetode, vil det sandsynligvis kunne mærkes - på en meget positiv måde. Mange kvinder genopdager pludselig deres libido og føler en lyst til sex, som de havde glemt helt. Det kan endda give jeres forhold et helt nyt liv, som du gerne må tage med dig. Du fortjener trods alt god sex. Fordi lighed og fælles ansvar kan være ekstremt sexet.

Mister Size
Flere artikler

Gør mere ud af det - med sexfantasier i din personlige hovedbiograf

Læs nu

En som ingen - hvad de forskellige penisformer handler om

Læs nu

Har folk mindre sex i dag?

Læs nu