Gå til hoved-indhold

Har folk mindre sex i dag?

I slutningen af 2018 var der stor begejstring over rapporten "The Sex Recession" i magasinet "The Atlantic". Ifølge nyere undersøgelser har de yngre generationer i USA mindre sex end deres forældre havde i samme alder. Det passer ikke rigtig med det faktum, at vi er omgivet af sex hele tiden i disse dage - hverken i film, bøger eller andre steder. Og det er blevet meget lettere at håndtere det. Det er i orden at tale åbent om sex (gudskelov!). Serier som "Sex Education" eller podcasts som "Oh, Baby" er ikke kun underholdende, men giver også værdifulde tips til et tilfredsstillende sexliv. Og selv om vi ikke nødvendigvis snakker om BDSM med vores forældre ved middagsbordet, er der færre og færre tabuer. Og parallelt hermed er der mange flere muligheder for at finde ud af og forfølge personlige lidenskaber - uden at man bliver katapulteret ud på den sociale sidelinje. Sex er blevet et trendy emne, absolut socialt acceptabelt og på mode. Hvordan kan det så være, at unge mennesker har mindre sex? Er vi simpelthen blevet afstumpede?

Karrierestress, følelse af utilstrækkelighed og mindre engagement - årsager til mindre sex

Omkring 54 % af gymnasieeleverne havde allerede haft seksuelle erfaringer i en undersøgelse fra 1991 - i 2015 var det lidt over 41 %. Og den gennemsnitlige voksne havde kun sex 54 gange om året i 2014, sammenlignet med 62 hyggelige øjeblikke i slutningen af 90'erne. Den er nok endda blevet noget mindre i de senere år ...

I Tyskland ser tingene lidt anderledes ud i detaljer, men tendenserne ligner hinanden: F.eks. har undersøgelsen "Freizeit Monitor 2019" netop afsløret, at andelen af tyskere, der har sex mindst en gang om måneden, er faldet med 4 % siden 2014. Ikke engang en tredjedel af tyskerne (30 %) har sex mindst en gang om ugen. Blandt unge voksne er der i hvert fald lidt flere (40 %) - men der er heller ikke så mange.

Årsagerne til det faldende sexliv er mangfoldige og kan kun gættes: For det første er unge mennesker i dag udsat for langt større karrierestress - hvilket betyder, at romantiske forhold hurtigt falder på gulvet. Hvis dette er forstærket af utilfredshed med ens egen krop, kan det være ret svært at komme i kontakt med en anden person og komme i stemning sammen. Og især med alle de perfekte Instagram-billeder er det blevet ret nemt at føle sig utilstrækkelig. Desuden er der denne konstante manglende forpligtelse: dating-apps gør valget enormt - hvordan kan du overhovedet binde dig? Dette afspejles også i en undersøgelse, der viste, at omkring 60 % af amerikanerne under 35 år ikke er i et fast forhold. Selv om det stadig er par, hvis sexliv statistisk set er mere aktivt.

Og der er sex i luften overalt - endda for meget af det?

Og det er sikkert rigtigt, at vi også føler os lidt overvældet af den allestedsnærværende sex og de høje forventninger, der ofte følger med den. Vi hører fra alle sider, hvor fantastisk sex kan være. Men hvad nu, hvis vi ikke selv klarer det så godt? Og bagefter have dårlig samvittighed, fordi vi ikke kan følge med? Hvad angår åbenhed, "taler vi meget om sex, men ikke om den sex, vi selv har", som journalist og "oplyser" Kristina Weitkamp ret rammende udtrykker det i et interview. Og det, vi taler om, gør os usikre. Det er ikke så underligt, at tingene oftere går galt, eller at vi simpelthen ikke har lyst til at have sex, når muligheden byder sig. Især når vi først skal forholde os til en (endnu) ukendt modpart. Generelt ser det ud til, at der sker mere og mere i teorien: Man samler tændstikker, snakker lidt - men et rigtigt møde og alt det efterfølgende sker ikke så ofte. Det er på en måde en skam. Ikke sandt?

Hvad hjælper, når jeg vil have mere sex? - 5 konkrete tips

Og nu? Skal vi bare acceptere udviklingen, eller kan vi selv gøre noget, hvis vi hellere vil have mere sex? Vi er naturligvis tilhængere af sidstnævnte - og har derfor fem grundlæggende tips til dig, så du kan give mere plads til sex i dit liv i fremtiden:

1. ikke altid vælge den nemme udvej

Vi vælger ofte den nemme løsning: et match og en lovende chat, men så tøver vi før det afgørende skridt til en date i det virkelige liv. Eller vi foretrækker at tilfredsstille os selv, fordi det er lettere end at involvere os i en situation, hvor vi føler os usikre. Det er slut nu. Fremover skal du bare forlade den nemme vej ud og tage et skridt fremad med mod. Hvis det viser sig at være en fiasko, kan du altid sætte et flueben ved det og gå videre til de næste forsøg.

2. lad dig ikke forvirre af de mange muligheder

Selvfølgelig er valget stort, og det er utroligt svært at beslutte sig. Vil du hellere gå efter den lækre Joyclub-bekendtskab, den smarte medstuderende fra universitetet eller den fyr, der synes at forstå os så perfekt efter at have chattet et par gange? Man bliver hurtigt forvirret af mulighederne og foretrækker i en chokeret tilstand at lade sig ikke involvere i nogen af dem. Det må du også hellere gøre en ende på - helst ved at koncentrere dig om én person ad gangen. Hvis du er i tvivl, kan du altid møde andre, når det nuværende bekendtskab er slut. Det er i øvrigt kun fair over for andre mennesker. Eller vil du gerne være en af mange?

3. tillade mere nærhed og engagere sig i hinanden

Hvis ethvert romantisk møde ikke er noget halvt og intet helt, fordi vi er hæmmet af at binde os, påvirker det naturligvis også vores sexliv. For selv om vi siger, at vi er afslappede, er der ofte en usynlig mur mellem os. En beskyttende mur, der skal beskytte os mod skuffelser, for eksempel. Det eneste er, at mange gode ting kan gå tabt som følge heraf, og at ægte nærhed nogle gange bliver en kunst. Det er derfor: Hvis et møde i princippet føles godt, så tillad mere nærhed over tid og giv jer selv mulighed for at få mere ud af det. Dette har normalt en ret positiv effekt på dit sexliv.

Og hvis det går galt, går det galt. Så kan du sige til dig selv, at du har forsøgt, og i sidste ende vil du få et lovende møde et andet sted.

4. blokér for stressfaktorer - skab tid til afslapning

Der findes næppe en større lystdræber end stress - og den er nu allestedsnærværende. For ikke at lade det ødelægge dit sexliv bør du bevidst skabe (tids)rum, hvor stress ikke kan komme ind. Uanset hvad du har på hjerte, kan du stadig tage dig af det senere. I din velfortjente fritid er det afslapning, der tæller - selv i form af et lille, fornøjeligt eventyr.

En god måde at lære at "slukke" på er ved at meditere. Prøv det bare. Eller start dine kærtegn med en lille massage, mens du lytter til afslappende musik ...

5 Tal om sex og dine egne behov - både på dates og i forhold.

Sex bliver som regel først rigtig godt, når I kender jeres seksuelle behov og de små hemmeligheder, I bruger til at få hinanden til at gå i gang. Det kræver naturligvis åbenhed og en vis grad af tillid. Men selv om det nogle gange kan føles ret mærkeligt at tale om sine egne erotiske lyster, er der faktisk ikke noget at være bange for. Det er ikke altid, at du har et perfekt match. Men det kan være ret fedt at prøve nye ting sammen og så mærke, hvordan du bringer din partner til helt nye højder.

Du bør selvfølgelig altid bevidst beslutte, hvem du vil dele dine mest intime ønsker med. Afhængigt af situationen kan det dog godt betale sig at gøre det på de første par dates. Hvem ved, hvilke muligheder der så vil opstå ...

 

God fornøjelse med vores tips! Lad os vide, om de hjælper dig. Og hvis du selv har nogle insider-tips, så skriv til os! I øvrigt indeholdt Atlantic-artiklen også nogle gode nyheder: Nemlig, at ældre mennesker stadig er ret aktive i dag. Så hvis du ikke har så meget sex, når du er ung, kan du altid indhente det senere.

Mister Size
Flere artikler

God sex behøver ikke at være perfekt

Læs nu

P-piller - er det virkelig den rigtige måde at opnå ligestilling i sex på?

Læs nu

Kondomer og glidecreme - så sex går som smurt

Læs nu