Gå til hoved-indhold

Kondomers nominelle bredde - hvad er det egentlig?

Kondomer fås i mange forskellige kondomstørrelser, som kan variere meget afhængigt af produkt og producent. For at sikre, at kondomet passer ordentligt til dig, dvs. hverken er for stort eller for lille, så du får den bedste følelse og optimal sikkerhed, skal alle kondomer i EU angive den nominelle bredde på emballagen.

Der er dog ofte mange spørgsmål om den nominelle bredde, da det ikke altid er klart, hvordan den nominelle bredde forholder sig til din penisstørrelse, eller hvordan man beregner den rigtige kond omstørrelse.

I det følgende vil vi forsøge at besvare alle dine spørgsmål om den nominelle bredde, som også er angivet på mange pakker som den nominelle bredde eller standardbredden.

Hvad er den nominelle bredde?

Den nominelle bredde på kondomer eller standardbredden er en specifikation i overensstemmelse med den internationale kondomstandard DIN EN ISO 4074 og er derfor klart defineret. På kondomemballagen finder du denne information i millimeter, f.eks. for Mister Size fra 47 mm til 69 mm.

Men hvad betyder det helt præcist, og hvordan måles det? Er det kondomets diameter, omkreds eller radius? Der er desværre ingen angivelse af dette, men det er halvdelen af kondomets omkreds på det smalleste sted.

Hvis du vil måle, kan du lægge et kondom helt fladt og derefter bestemme bredden på det smalleste sted med f.eks. en lineal, og så har du den nominelle bredde, for når det ligger fladt, har du præcis halvdelen af kondomets omkreds.

Det smalleste punkt er selvfølgelig kun relevant for kondomer, der ikke er cylindriske og derfor har samme bredde overalt. Ud over de fleste kondomer, der er cylindriske, er der også nogle kondomer med kontur, der for eksempel er lidt smallere under glans.

Hvordan måler man den nominelle bredde?

Som nævnt ovenfor er den nominelle bredde halvdelen af omkredsen på det smalleste sted. Den nemmeste måde at måle dette på er at lægge et kondom fladt og løst og derefter måle bredden med en lineal.

Her er et foto, der illustrerer, hvordan du kan måle den nominelle bredde på et kondom. Læg kondomet så fladt som muligt over en lineal, og aflæs derefter bredden:

Hvis du finder en lille afvigelse, når du måler bredden, er det stadig inden for standarden. Ifølge ISO 4074 må bredden afvige med +/- 2 mm.

Hvorfor måler man halvdelen af omkredsen?

Selv om det i første omgang kan lyde forvirrende at måle præcis halvdelen af omkredsen, er det den enkleste og klareste metode til at opnå sammenlignelighed af kondomers bredde. Normalt er vi vant til at måle enten diameteren eller hele omkredsen af runde genstande, men det er ofte en vanskelig og upræcis procedure på grund af kondomernes fleksible materiale. Hvis man f.eks. skulle måle diameteren, ville man sandsynligvis få et forskelligt resultat for hver måling. Se vores billeder:

Hvor brede er standardkondomer?

De fleste standardkondomer har en standardbredde på 52 til 54 mm, selvom 54 mm ofte er ret stort. Kondomer, der sælges som XL- eller XXL-kondomer, starter normalt ved en nominel bredde på 56 mm. Særligt små kondomer er tilsvarende mindre end 52 mm. Hos mange kondommærker vil du ofte finde et normalt kondom og et XL-kondom, som kun er lidt større. Men da både sikkerheden og din følelse under samlejet lider under den forkerte kondomstørrelse, finder du hos Mister Size kondomer i bredder fra 47 mm til 69 mm.

Hvor kan jeg finde den nominelle bredde på emballagen?

På kondomemballagen finder du normalt den nominelle bredde eller standardbredden i teksten på bagsiden af emballagen. I nogle tilfælde er der dog også et symbol med en breddeangivelse på emballagen.

Hvordan finder jeg den rigtige kondomstørrelse?

Det er selvfølgelig svært at måle halvdelen af omkredsen af din penis, som det er tilfældet med kondombredden, og kondomet må ikke være for løst. Hos Mister Size har vi udviklet flere enkle metoder til at finde den perfekte kondomstørrelse. Du kan f.eks. bruge vores app til at bestemme din kond omstørrelse (kræver ingen download), eller du kan læse vores artikel om, hvordan du bestemmer den rigtige kondomstørrelse i 4 enkle trin.

Konklusion

Ved første øjekast kan den nominelle bredde på kondomer virke lidt forvirrende, fordi den ikke har noget direkte at gøre med bredden på din penis. Men med vores enkle målemetoder kan du til enhver tid nemt finde den rigtige kondomstørrelse til dig. Kondomstørrelsen er det samme som den nominelle bredde, så kondomstørrelse 53 har en nominel bredde på 53 mm. Hvis der f.eks. kun står XL på forsiden af emballagen, skal du bare tjekke emballagen igen, så finder du også bredden et eller andet sted.

Mister Size
Flere artikler

At have sex for første gang: Tips og info til at gøre det smukt

Læs nu

Hvad er Pearl Index - og hvorfor kondomer er gode!

Læs nu

Opbevar kondomer korrekt

Læs nu