Gå til hoved-indhold

Prævention i andre lande - kondom, p-piller osv. på verdensplan

Hvordan fungerer prævention i andre lande? Er kondomer og p-piller også populære præventionsmetoder på verdensplan?

Har andre lande andre skikke, når det gælder prævention?

I Europa er p-piller og kondom meget udbredt, når det drejer sig om prævention, nogle gange den ene metode, andre gange den anden, afhængigt af landet. I Tyskland er p-piller og kondom f.eks. næsten ligeværdige i forhold til hinanden. Ifølge en undersøgelse fra 2018 fra BZgA (Bundeszentrum für Gesundheitsbildung) er kondomet ved at blive mere populært end p-piller, især blandt yngre mennesker i alderen 18-29 år, og er allerede den mest populære præventionsmetode. Især yngre mennesker ønsker sandsynligvis ikke længere at løbe risikoen for bivirkninger, når de tager hormoner i form af p-piller. Andelen af kondombrugere i denne aldersgruppe steg med 7 procentpoint til 58 % i forhold til 2011, mens andelen af p-pillebrugere faldt med 16 procentpoint i samme periode.

Ifølge BZgA-undersøgelsen fra 2018 spiller følgende præventionsmetoder ellers stadig en rolle i Tyskland:

  • IUD med en andel på 10 %
  • Sterilisation af mænd med 3 % andel
  • Kalendermetode med 3% andel
  • Sterilisation af kvinder med 2 % af det samlede antal
  • Temperaturmetode med 2 % andel
  • Vaginalring/nuvaring med en andel på 2 %

Generelt er der en stigende interesse for hormonfrie præventionsmidler, og tendensen går klart mere og mere i retning af kondomer.

Hvilke andre præventionsmetoder findes der på verdensplan?

På verdensplan ligger p-piller og kondom på henholdsvis anden- og tredjepladsen blandt præventionsmetoderne, og i Europa og andre vestlige lande ligger de endda øverst på listen. Kondom og p-piller er let tilgængelige og har en lav pris. I nogle lande kan man endda få kondomer gratis eller på recept på visse betingelser.

På internationalt plan er sterilisation af kvinder desværre ofte stadig den foretrukne præventionsmetode, og denne permanente metode er ofte begrundet med manglen på andre muligheder.

Ud over kondomet og p-piller har spiralen og den tre måneders injektion en virkelig relevant andel af de verdensomspændende præventionsmetoder. Andre hormonfrie eller hormonelle metoder som f.eks. kalender- eller temperaturmetoden, vaginal- eller hormonringe eller coitus interruptus spiller kun en mindre rolle i en verdensomspændende sammenligning.

Kun kondomet giver dobbelt beskyttelse

Det er vigtigt at vide, at med alle de nævnte præventionsmetoder er det kun kondomet, der kan beskytte mod farlige seksuelt overførte sygdomme og mod uønsket graviditet. Optimal beskyttelse og den fulde følelse af kondomer kan kun opnås med den rigtige kondomstørrelse. Hvis kondomet sidder perfekt, glider intet af, og intet klemmer eller klemmer.

Mister Size
Flere artikler

Sådan tager du et kondom rigtigt på - hvordan du gør det, uden at det er irriterende

Læs nu

Venskab+, mingles, åbne forhold og polygami - hvad er det med moderne parforholdsmodeller?

Læs nu

Uanset hvor stor eller lille - jeg elsker min penis

Læs nu