Gå til hoved-indhold

Valentinsdag og kondomdag

Hvert år den 14. februar fejrer elskende over hele verden Valentinsdag. Men hvad ligger der egentlig bag denne dag, som får hjerter til at banke hurtigere og blomsterbutikker til at blive røde i hovederne, og som får deres kasser til at ringe? I denne artikel kommer vi til bunds i valentinsdagens historie, skikke og moderne betydning.

Valentinsdag er også kondomets dag i mange lande. Den fejres for at understrege vigtigheden af kondomer som et vigtigt middel til at forebygge seksuelt overførte infektioner (STI) og som en præventionsmetode. Denne dag falder typisk den 14. februar, eller i nogle lande den 13. februar, lige før Valentinsdag, en dato, der bevidst er valgt for at øge bevidstheden om sikker sex på en af de mest romantiske dage på året. Kondomdagen er en glimrende lejlighed til at oplyse om fordelene ved kondomer, aflive myter og understrege vigtigheden af ansvar og beskyttelse i seksuelle forhold. Det er derfor, den ofte bruges intensivt af mange rådgivningsorganisationer og i seksualundervisningen.

Valentinsdagens oprindelse

Oprindelsen til Valentinsdag har mange lag og er kompleks, lige fra gamle romerske skikke til kristne martyrlegender, middelalderlige kærlighedstraditioner og moderne kommercielle fejringer.

Kristen oprindelse: En af de mest populære teorier sporer Valentinsdag tilbage til mindet om en eller flere tidlige kristne martyrer ved navn Valentinus. To Valentiner, der ofte nævnes, er Valentin af Terni og Valentin af Rom, som begge siges at have levet i det 3. århundrede e.Kr. Begge siges at have viet par i en kristen ceremoni på trods af, at den romerske kejser Claudius II forbød dem at gøre det. Valentin af Rom siges at have givet de forlovede par blomster fra sin have, hvilket kunne være oprindelsen til skikken med at give blomster på Valentinsdag. Deres ærbødighed den 14. februar kunne være en forløber for nutidens valentinsdag.

Romerske festlige traditioner: Nogle historikere forbinder valentinsdag med den romerske festival Lupercalia, som blev fejret fra den 13. til den 15. februar. Forskellige ritualer fandt sted under denne frugtbarhedsfestival, herunder matchning af unge mænd og kvinder ved lodtrækning, hvilket kan have opmuntret til romantiske forbindelser. Den kristne kirke kan have forsøgt at erstatte denne hedenske festival med Valentinsdag for at bringe festlighederne ind i en kristen kontekst. Der er dog ingen beviser på dette.

Middelalderlige og moderne skikke: I middelalderen begyndte skikke, der ligner den moderne valentinsdag, i England og Frankrig. Man troede, at den 14. februar var den dag, hvor fuglene begyndte at parre sig. Denne tro førte til traditionen med, at par sendte kærlighedsbreve og gaver til hinanden på denne dag. Geoffrey Chaucer og andre af datidens digtere nævnte Valentinsdag i deres værker, hvilket bidrog til udbredelsen og romantiseringen af dagen.

Kommercialisering i det 19. og 20. århundrede: Den kommercielle brug af Valentinsdag begyndte i det 19. århundrede, da salget af Valentinskort blev populært. Den industrielle revolution muliggjorde masseproduktion af lykønskningskort, og valentinsdag blev en vigtig dato for at udtrykke romantisk kærlighed gennem kort, blomster, chokolade og andre gaver.

Valentinsdag på verdensplan

Selvom Valentinsdag oprindeligt stammer fra Europa, fejres den nu over hele verden, ofte med unikke lokale skikke. I Japan giver kvinder f.eks. mænd chokolade på valentinsdag, mens Sydkorea fejrer valentinsdag såvel som hvid dag (14. marts) og sort dag (14. april), hvor gaveritualerne og gavetyperne er forskellige.

I Finland uddeles små kort eller gaver i nogle tilfælde anonymt, mens par i Italien ofte mødes ved vandløb eller på broer og sætter en kærlighedslås fast. I Irland valfarter mange kristne til karmeliterkirken på Whitefriar Street i Dublin på Valentinsdag, fordi der findes relikvier af Sankt Valentin af Rom.

Mange lande har udviklet deres egne traditioner i årenes løb.

Kommercialisering af Valentinsdag

Kommercialiseringen af Valentinsdag i de seneste årtier er ikke til at tage fejl af, uanset de fleste traditioner i de enkelte lande. Blomster, chokolade, smykker og romantiske middage er blot nogle få eksempler på, hvordan dagen fejres. Kritikere mener, at den sande betydning af Valentinsdag undermineres af det kommercielle pres for at købe dyre gaver.

Mere end bare en dag for elskende

På trods af kommercialiseringen er kernen i Valentinsdag stadig kærlighed og påskønnelse af dem, der står os nær. Det er en dag, der minder os om at vise kærlige gestus og pleje de relationer, der er vigtige for os - hvad enten det er partnere, venner eller familiemedlemmer. Denne kerne i Valentinsdag er det vigtigste, så du kan gøre dine kære glade uden at bruge penge, selv om det bare er med et par venlige ord.

Da dagen er rettet mod elskende, er forbindelsen til kondomets dag selvfølgelig indlysende. Især i dag, hvor antallet af infektioner med seksuelt overførte sygdomme igen er stigende i Tyskland og Europa, er kondomet af afgørende betydning. Kondomer er et af de mest effektive midler til at forhindre overførsel af kønssygdomme, herunder HIV. De udgør en fysisk barriere, der forhindrer sæd, virus eller bakterier i at blive overført mellem partnere. Derudover er kondomer en tilgængelig og omkostningseffektiv præventionsmetode, der ikke kun beskytter mod uønskede graviditeter, men også giver partnere mulighed for aktivt at kontrollere deres seksuelle sundhed.

Uddannelse og aflivning af myter

På trods af deres effektivitet og vigtighed er kondomer stadig genstand for mange myter og misforståelser. Nogle mennesker tror fejlagtigt, at kondomer reducerer den seksuelle nydelse betydeligt, eller at de er ineffektive, når de bruges korrekt. Kondomdagen tjener til at aflive sådanne myter ved at pege på videnskabelige fakta og undersøgelser, der bekræfter kondomers effektivitet i forebyggelsen af kønssygdomme og graviditeter. Det er også en mulighed for at udbrede information om korrekt brug af kondomer for at maksimere deres beskyttelse. I dag fås kondomer i forskellige størrelser og materialer (latex, polyuretan), hvilket bidrager væsentligt til det faktum, at kondomer er sikre og på ingen måde begrænser nydelsen ved sex. Hvis kondomet har den rigtige størrelse, er det ikke ubehageligt og samtidig meget sikkert.

Bestem kondomstørrelse nu

Konklusion

Valentinsdag og kondomdag repræsenterer begge vigtige begivenheder med dybe betydninger, der går ud over deres overfladiske opfattelser. Mens Valentinsdag er en historisk forankret dag, der desværre ofte er blevet meget kommercialiseret, minder den os om vigtigheden af kærlighed og hengivenhed gennem personlige gestus over for mennesker i vores liv.

Kondomdagen, på den anden side, understreger vigtigheden af forebyggelse, sundhed og uddannelse i forhold til seksuel sundhed. Begge dage tjener som en påmindelse om at bevare og fremme vigtige værdier som kærlighed, omsorg, sundhed og vores kæres velbefindende. Ved at værdsætte den personlige betydning af Valentinsdag og samtidig øge bevidstheden og oplysningen omkring Kondomdagen, kan vi bidrage til et mere kærligt, sundt og oplyst samfund.

Mister Size
Flere artikler

Sådan tager du et kondom rigtigt på - hvordan du gør det, uden at det er irriterende

Læs nu

Venskab+, mingles, åbne forhold og polygami - hvad er det med moderne parforholdsmodeller?

Læs nu

Uanset hvor stor eller lille - jeg elsker min penis

Læs nu