Gå til hoved-indhold

Alternativer til smøremiddel - Hvad er den bedste erstatning?

En spiseskefuld olivenolie kan være mere skadeligt for et kondom end 18 liter luft, der pumpes ind i det. Find ud af, hvorfor det er sådan, og hvilke populære glidecreme-alternativer, der er bedre at lade blive i køkkenet.

Glidecreme - Hvad hvis der ikke er nogen til rådighed på det rigtige tidspunkt?

Om det er silikonebaseret, vandbaseret, varmende, prikkende eller økologisk - der findes nu et bredt udvalg af glidecremer. Uanset om det er af medicinske årsager eller for at få en ekstra dosis nydelse, er der den rigtige til ethvert behov.

Men hvad sker der, når man for sent opdager, at den velprøvede tube allerede er tom? Vi har kigget nærmere på populære hjemmemidler og alternativer for at finde den bedste erstatning.

Det afhænger af, hvilken type sex du har

Oral, vaginal, anal og med eller uden kondom: Disse faktorer har indflydelse på, om et bestemt middel kan bruges som erstatning eller ej.

Fødevarer som honning er et populært smøremiddelalternativ til oral tilfredsstillelse. Du skal blot smøre det på de ønskede kropsdele, og den søde smag inviterer dig bogstaveligt talt til at give dig hen. Kys og kærtegn bliver et helt nyt kærlighedseventyr med den gyldne lækkerbisken.

Honning kan normalt anvendes på det ydre intime område hos både mænd og kvinder uden problemer. En egyptisk undersøgelse viste endda, at en blanding af yoghurt og honning kan være effektiv mod vaginal svamp.

Selvfølgelig kan intolerance ikke udelukkes. Hvis du vil være på den sikre side, er det bedre at bruge en glidecreme med smag, da den er specielt udviklet til det intime område.

Hvis man også har penetrerende vaginalt samleje, er det generelt bedre at lade maden blive i køkkenet. Det skyldes, at slimhinderne ofte reagerer meget følsomt på fremmede stoffer.

Den følsomme vaginale flora

En af grundene til dette er, at slimhinderne i skeden reagerer stærkt og uforudsigeligt på ændringer i pH-værdien. pH-værdien er et mål, der beskriver den relative surhed eller alkalinitet af en opløsning.

Vaginaen er et følsomt miljø, der afhænger af en naturlig balance mellem mikroorganismer og væsker. Et sundt vaginalt miljø har normalt en pH-værdi på 3,8 til 4,5, hvilket er en smule surt.

Hvis du bruger hjemmemedicin som fugtighedscreme eller forskellige olier, der ikke er tilpasset den kvindelige vaginale flora, kan de ændre pH-værdien og føre til svamp, irritation og infektion. Ingredienser som parfume kan også irritere det intime område og forårsage alvorlig svie. Dette gælder især for massageolier, der ikke udtrykkeligt er mærket som 2-i-1-produkter.

Kokosolie som smøremiddel-alternativ

Ren kokosolie er en undtagelse: Den er ikke kun veltolereret, men kan også bruges til intim pleje. Ligesom honning virker kokosolie som et naturligt middel mod vaginal svamp.

Kokosolie kan også bruges til at pleje det anale område. Det er således en praktisk erstatning for glidecreme ved vaginalt eller analt samleje. Du skal dog være opmærksom på, at smøremidlet forsvinder hurtigere end med et rigtigt (analt) smøremiddel. Derudover bør kokosolie aldrig bruges sammen med latexkondomer, da kondomer bliver porøse på grund af fedt og olier.

Detsamme gælder for mælkefedt: Den dag i dag anbefaler nogle gynækologer at bruge en sparsom mængde mælkefedt i det intime område som pleje. Det kan derfor bruges som en erstatning for glidecreme. Mælkefedt har dog også et meget højt fedtindhold, som kan være meget skadeligt for latexkondomer.

Findes der andre alternativer til glidecreme ved analt samleje?

Tilstrækkelig glidecreme er et must ved analt samleje, da slimhinderne i anus ikke kan producere nær så meget fugt som i skeden. Tørt analt samleje kan forårsage alvorlig smerte og irritation for alle involverede. I modsætning til i visse voksenfilm kommer man ikke langt med lidt spyt her, for det tørrer hurtigt ud og giver næsten ingen smørelse.

Fedtede stoffer som salatolie og vaseline gør også mere skade end gavn her. Analslimhinderne er lige så følsomme som vaginalslimhinderne og har tendens til at blive inficeret.

Der findes mange glidecremer, som er specielt udviklet til analt samleje. De har som regel en længere og mere intensiv glideevne end almindelige glidecremer. Det er derfor tilrådeligt at udskyde det anale eventyr og få en passende glidecreme på forhånd.

Kondomer - Hvorfor kan jeg ikke bruge hjemmemedicin som kokosolie, mælkefedt eller lotion?

Ifølge ISO 4074 skal et kondom kunne indeholde 18 liter luft uden at sprænge. Lidt creme eller olie kan vel ikke gøre nogen skade?

Desværre forkert! Fede eller olierede stoffer som kokosolie, olivenolie, vaseline og fugtighedscreme gør faktisk stor skade. For at forstå, hvorfor disse stoffer er så farlige for kondomer, er man først nødt til at forstå, hvordan et kondom er lavet.

Almindelige kondomer, som ikke er latexfri, er lavet af naturgummilatex. Dette er vulkaniseret på forhånd. Det betyder, at gummiet blandes med en smule svovl under tryk og varme. Det skaber svovlbroer, dvs. mange små forbindelser i materialet. Den kemiske reaktion sikrer, at materialet bliver blødt og elastisk.

Uvulkaniseret gummi ville have en stædig konsistens, gå i stykker, når det er koldt, og smelte, når det er varmt. Det gør det helt utænkeligt som materiale til bildæk, rengøringshandsker eller kondomer.

Men mineralske olier og fedtstoffer kan angribe disse kemiske svovlbroer i gummiet og forringe materialets struktur. Det skyldes også, at naturgummi svulmer kraftigt op i mineralske olier og fedtstoffer. Hvis disse broer går i stykker, bliver gummiet og dermed kondomet porøst, og der opstår bittesmå skader og mikrorevner.

I øvrigt udskifter disse svovlbroer sig med tiden til iltbroer, som også beskadiger gummiet. Det er derfor, kondomer ikke holder evigt, men normalt kun omkring 5 år. UV-lys, fugt, luft og andre miljøfaktorer kan dog fremskynde processen, og derfor er det også vigtigt at opbevare kondomer korrekt.

Vi anbefaler derfor, at du kun bruger vandbaseret glidecreme til kondomer og ingen hjemmemedicin eller alternative produkter.

Hvad skal jeg være opmærksom på med glidecreme generelt?

Glidecremer er faktisk meget lidt krævende, men der er 3 punkter, som du bør overveje:

  1. Glidecremen kan bruges til det ønskede formål, dvs. den er legetøjs- eller kondomsikker, hvis det er nødvendigt.
  2. Ligesom kondomer skal glidecremer opbevares køligt, tørt og mørkt. Et skab eller en natbordsskuffe er et godt sted at opbevare dem.
  3. Bedst før-datoen er endnu ikke udløbet. Ikke alle glidecremer har en holdbarhedsdato, men hvis de har, bør den ikke overskrides.

Jeg har ikke noget vandbaseret glidecreme - kan jeg bruge kondomer med silikonebaseret glidecreme?

Desværre er det her, tingene bliver tilsvarende kemiske, fordi kondomer normalt allerede er belagt med silikonebaseret smøremiddel på forhånd. Vores MISTER SIZE-kondomer er for eksempel overtrukket med ren silikoneolie (dimethicone) af høj kvalitet.

Problemet: Der findes forskellige typer af silikoneolie. Hvis du bruger en silikonebaseret glidecreme, kan den silikoneolie, der er i glidecremen, være forskellig fra den, der er i kondombelægningen.

Hvis man kombinerer to forskellige silikoneolier, opstår der en kemisk reaktion, som kan gøre kondomet porøst. Silikonebaserede glidecremer bør derfor kun bruges sammen med kondomer, hvis deres kompatibilitet med latexkondomer er tydeligt markeret på pakken.

Hvad med silikonebaserede glidecremer til sexlegetøj?

Silikonebaseret glidecreme er et godt ekstra produkt til glas- eller plastlegetøj. Det anbefales dog ikke til silikonelegetøj, fordi legetøjets faste silikone og selv ren silikoneolie er to forskellige materialer. Når fast silikone kommer i kontakt med silikoneolie, sker der også en kemisk reaktion, som kan angribe og beskadige den faste silikone.

Det skyldes, at silikoneolie er en slags opløsningsmiddel for fast silikone og gør det skørt. Derfor er du på den sikre side, hvis du kun bruger vandbaserede glidecremer til legetøj.

Konklusion: Det er bedre at vælge den rigtige glidecreme end at fortryde det bagefter.

Eksperimenter i sengen: Du er altid velkommen til at eksperimentere med stillinger og sexpraksis, men du skal være forsigtig, når du bruger hjemmemedicin som glidecreme. Cremer, madolier og lotions kan gøre din hud fløjlsblød, men de kan irritere slimhinderne i det intime område og fremme infektioner.

Så hvis et produkt ikke er specielt udviklet til kønsdelene, er det bedre at holde det væk fra dette følsomme område. Brug af kondomer kan være meget farligt: olier og fedt får naturgummilatexen til at svulme op, hvilket hurtigt reducerer dens sikkerhed.

Glidecremer fås nu (næsten) overalt: i supermarkeder, på apoteker, apoteker, benzinstationer og onlinebutikker. Selvom det er irriterende at måtte udskyde den hede elskovsakt på grund af en manglende eller tom tube, er det endnu mere irriterende at sidde hos lægen med en svampeinfektion.

Den økologiske glidecreme MISTER SIZE som et allroundtalent

Især for folk, der ønsker, at det skal være sikkert og ukompliceret, er en vandbaseret glidecreme af høj kvalitet som MISTER SIZE Organic Lubricant det rigtige valg.

Den kan bruges med legetøj og kondomer uden problemer og er også velegnet til analt samleje takket være den langvarige smøring. I modsætning til mange erstatningsprodukter er der ingen irriterende ingredienser, kemiske reaktioner eller materialeoverensstemmelse at overveje - bare tag det på og lad den våde fornøjelse begynde!

Mister Size Bio Gleitgel

MISTER SIZE Økologisk glidecreme

Opdag nu - Den vandbaserede økologiske glidecreme fra Mister Size passer perfekt til kondomet, ligesom kondomet passer til dig.

Mister Size
Flere artikler

God sex behøver ikke at være perfekt

Læs nu

P-piller - virkelig lige rettigheder under sex?

Læs nu

Kondomer og glidecreme: Sådan går sex som et urværk

Læs nu