Gå til hoved-indhold

Bortskaf kondomer korrekt - En omfattende guide til bæredygtig adfærd

Er du klar til at lære mere om, hvordan du bortskaffer kondomer korrekt og samtidig hjælper med at beskytte miljøet? I dagens verden, hvor bæredygtighed og ansvarlighed bliver stadig vigtigere, er det vigtigt at handle miljøbevidst, selv i intime øjeblikke. Ansvarlig brug af kondomer omfatter derfor også korrekt bortskaffelse, så du slipper for problemer som et tilstoppet toilet eller problemer for miljøet. Her kan du finde ud af alt, hvad du behøver at vide for at bortskaffe brugte kondomer korrekt.

Hvorfor er korrekt bortskaffelse vigtig?

Der er ofte en opfattelse af, at brugte kondomer bare kan pakkes ind i et stykke papir og derefter skylles ud i toilettet. Men det fører ofte til problemer, for i modsætning til toiletpapir opløses både kondomet og papiret ikke og tilstopper derfor enten dit toilet eller muligvis også kloaksystemet eller rensningsanlægget i din by. Kondomer, der fejlagtigt smides i toilettet, kan derfor føre til alvorlige blokeringer. Men du kan spare dig selv for et besøg hos blikkenslageren, hvis du bortskaffer kondomer korrekt.

Brugte kondomer hører til i restaffaldet, ikke i toilettet, ikke i naturen eller organisk affald og ikke i genbrugsspanden. Men hvorfor er det så vigtigt? Bortset fra den indlysende hygiejniske nødvendighed forhindrer korrekt bortskaffelse i restaffald forurening af rensningsanlæg og vandområder. Korrekt bortskaffelse beskytter også dyrelivet, da kondomer kan udgøre en fare for dyr i naturen, hvis de bliver fanget i dem eller spiser dem ved en fejltagelse.

Tips til praktisk implementering

  • Fjern kondomet fra penis: Når samlejet er slut, skal du sørge for at trække penis ud i god tid, før den bliver slap. Når du trækker den ud, skal du holde kondomet ved bunden af din penis, så det ikke kan glide af. Fjern derefter forsigtigt kondomet fra din penis, så det ikke kan lække. Det hjælper ofte også at holde kondomet ved reservoiret og skubbe det nedad.
  • Sæt knuden i: Før du smider et brugt kondom ud, skal du binde en knude på det i den åbne ende. Det forhindrer kropsvæsker i at løbe ud og gør bortskaffelsen mere hygiejnisk. For at gøre dette skal du holde kondomet med reservoiret nedad, så du nemt kan binde en knude i den øverste del af kondomet som en ballon uden nogen lækage.
  • Oprethold diskretion: For at beskytte dit privatliv og af respekt for andre er det tilrådeligt at pakke kondomet ind i et stykke toiletpapir eller væv.
  • Bortskaffelse i restaffaldet: Smid det brugte og indpakkede kondom i restaffaldet.
  • Bortskaffes separat: Den folielignende forsegling på kondomer kan smides i genbrugsbeholderen eller, i Tyskland, i den gule sæk. I nogle få lande skal den også smides ud med restaffaldet, da der endnu ikke er etableret egnede genbrugssystemer her. Vedlagte brugsanvisninger af papir- og papemballage bortskaffes bedst i papiraffaldet eller genbrugsbeholderen, afhængigt af landet og reglerne for pap/papir i dit område.

Det miljømæssige aspekt

Selvom kondomer er vigtige for den seksuelle sundhed, udgør de en udfordring for miljøet på grund af deres sammensætning og problemer med bortskaffelse. De fleste kondomer er lavet af latex, et naturligt materiale, der er biologisk nedbrydeligt - men kun under optimale forhold, som sjældent findes i naturen. Det ville derfor simpelthen tage for lang tid at nedbryde i organisk affald og ville derfor skulle sorteres fra med store omkostninger til følge. Selv om kondomer stadig ender i restaffaldet, når deres livscyklus er slut, kan du hjælpe med at minimere miljøpåvirkningen ved at bortskaffe dem korrekt. Hvis du f.eks. jævnligt har brug for kondomer, kan du købe en stor pakke, f.eks. vores MISTER SIZE 36-pakker, for at reducere mængden af emballageaffald på den ene side og selvfølgelig de mange transportruter, hvis du køber flere mindre pakker på den anden side.

Hvis du har haft sex på farten

Selv hvis du bruger et kondom uden for dine egne fire vægge, skal du sørge for at bortskaffe det korrekt. Du må under ingen omstændigheder bare smide det i naturen, da det som nævnt kan udgøre en fare for dyr, og på den anden side har du bestemt ikke lyst til selv at finde et brugt kondom, når du er ude at gå. Toilettet er heller ikke et egnet sted, når du er på farten; de problemer, der opstår som følge af dette, må i sidste ende bæres af alle vores medmennesker. Så smid dit kondom i restaffaldet, når du er ude, ligesom du ville gøre derhjemme. Pak det ind i et stykke papir, og smid det i skraldespanden. Alternativt findes der også små hygiejneposer til rejser, hvor du nemt kan tage det med hjem og derefter smide det ud på den rigtige måde.

Konklusion

Bortskaffelse af kondomer er måske et lille aspekt af vores dagligdag, men hvis det håndteres korrekt, bidrager det væsentligt til at beskytte vores miljø og sundhed. Ved at bortskaffe brugte kondomer på en ansvarlig måde yder du et vigtigt bidrag til hygiejne og miljøbeskyttelse. Husk, at hvert eneste lille skridt tæller, og at dine valg kan gøre en forskel. Hold dig informeret, handl ansvarligt og vær et godt eksempel for en mere bæredygtig fremtid.

Mister Size
Flere artikler

Historien om MISTER SIZE - visionen om den perfekte kondomoplevelse

Læs nu

Bestem den rigtige kondomstørrelse i 4 enkle trin

Læs nu

Mister Size-teamet

Læs nu