Gå til hoved-indhold

De skjulte risici ved billige produkter - ikke kun kondomer

I nutidens globaliserede verden er adgangen til produkter fra alle verdenshjørner lettere end nogensinde før. Platforme fra Kina som Temu, AliExpress og Shein har revolutioneret online shopping ved at tilbyde en bred vifte af produkter til meget overkommelige priser. Ifølge en undersøgelse fra markedsundersøgelsesfirmaet Appinio har 26 procent af tyskerne mellem 16 og 65 år allerede købt noget fra Temu i januar 2024. Omkring 200.000 pakker ankommer nu til Tyskland fra Kina hver dag.

Nogle af disse produkter omfatter kondomer, som er produkter, der skal godkendes som medicinsk udstyr i Europa og testes for sikkerhed for at tilbyde optimal beskyttelse ikke kun mod uønskede graviditeter, men også mod seksuelt overførte sygdomme. Men de favorable priser rejser altid spørgsmål om kvaliteten og sikkerheden af disse produkter. Dette blogindlæg ser på de potentielle risici, der er forbundet med at købe billige produkter, især kondomer fra Fjernøsten, og giver anbefalinger til, hvordan du kan beskytte dig selv.

Bekymringer om kvalitet og sikkerhed

De største bekymringer, når man køber billige produkter, især kondomer, bør ikke kun være pris, men kvalitet og sikkerhed. Kondomer bruges ikke kun til at forhindre graviditet, men også til at beskytte mod seksuelt overførte infektioner (STI'er). Men kondomers effektivitet afhænger i høj grad af deres kvalitet. Undersøgelser* har vist, at kondomer, der ikke lever op til internationale, amerikanske eller europæiske kvalitetsstandarder, har en højere risiko for at revne og lække, hvilket reducerer beskyttelsen betydeligt.

Mange produkter fra særligt billige forhandlere i Fjernøsten kan også være rigtig gode eller have et godt forhold mellem pris og ydelse. Kondomer har dog øgede sikkerhedskrav, som man ikke nødvendigvis ved første øjekast kan se, om produktet lever op til. Med kondomer og andre intime produkter som sexlegetøj og personlige glidecremer er det også vigtigt at huske, at de kommer i kontakt med kroppen, og at materialerne nogle gange er mere forurenede med skadelige stoffer, end vi ønsker. Når det gælder elektronisk sexlegetøj, er der også spørgsmålet om elektrisk sikkerhed, som måske ikke testes lige så strengt som i Europa for eksempel.

Hvordan fungerer e-handelsplatformene fra Kina?

Platforme som Temu, AliExpress og Shein er kendt for deres lave priser. Disse lave omkostninger opnås ofte ved at producere i lande med lavere produktionsomkostninger. Produkterne købes ofte af platformene direkte fra producenten i store mængder, eller produceres endda kun direkte af producenten, når de bestilles og sendes direkte til kunden. Dette sparer endda lageromkostninger og forsendelsesudgifter. Produkterne ankommer normalt til Europa i specialchartrede fly og overdrages derefter til de lokale pakkeservices. Med den strøm af pakker, der nu ankommer til Europa hver dag, kan tolderne kun kontrollere dem tilfældigt og kan derfor ikke sikre, at alle usikre produkter er sorteret fra, eller at alle nødvendige skatter er betalt i destinationslandene. Så hvis du bestiller kondomer i Asien, skal de gennem tolden, men det er ikke en kontrol, der giver dig sikkerhed for, at usikre produkter bliver sorteret fra, fordi ikke alle forsendelser kan kontrolleres.

Kondomer, der er produceret i Asien:

Faktisk produceres de fleste kondomer nu i Asien, selv dem, du kan købe i Europa og Nordamerika fra velrenommerede mærker. Ikke desto mindre er der ofte betydelige forskelle i kvaliteten. I Europa gælder der for eksempel strenge regler for kondomer, da de skal være godkendt som et medicinsk produkt. I dette tilfælde gælder det også for produktionen i Asien. Kondomer, der produceres til Europa, skal derfor opfylde alle krav i loven om medicinsk udstyr. Fabrikkerne skal gennemgå meget krævende certificeringer, og hvert kondom testes individuelt. For Europa er der f.eks. en tilsvarende ISO-standard, som kondomer skal opfylde: DIN EN ISO 4074

Men hvorfor produceres kondomer i det hele taget mest i Asien? Det er simpelthen, fordi råmaterialerne vokser der. Kondomer er lavet af naturgummilatex, som produceres af saften fra gummitræet. De dyrkes normalt i Sydamerika eller Sydøstasien. De største dyrkningslande er Thailand, Indonesien og Malaysia. Ved at producere lokalt giver vi hos Mister Size også lokalbefolkningen mulighed for at deltage i værdikæden for deres råmaterialer og ikke bare sælge råmaterialet billigt videre til Europa.

Hvad du skal holde øje med

Hvis du vil købe kondomer online, skal du være opmærksom på følgende:

  • Lokale butikker: Med butikker fra EU eller endda fra dit land skal du være ret sikker på, at produkterne opfylder de respektive lokale kvalitetskrav, da de også er underlagt landenes respektive markedsovervågning og derfor kun har lov til at sælge godkendte medicinske produkter. Som i andre sektorer kan der selvfølgelig være en eller to butikker, der omgår reglerne, eller endda falske butikker.
  • Sælgerens vurderinger: Tjek vurderinger og feedback fra andre købere vedrørende produktkvalitet og sælgers troværdighed.
  • Produktbeskrivelser: Vær på vagt over for vage eller utilstrækkelige produktbeskrivelser. Anerkendte produkter indeholder normalt detaljerede oplysninger om materialer og produktegenskaber.
  • Returpolitik: Tjek sælgerens returpolitik. En kundevenlig returpolitik kan være en indikation af sælgerens troværdighed.
  • Tjek mærkets hjemmeside: Hvis det kondommærke, du har valgt, har sin egen hjemmeside, kan du som regel nemt finde den via en websøgning og få mere at vide om produktet og ofte også om anbefalede salgssteder. Du kan finde detaljerede oplysninger om vores kondomer og links til udvalgte butikker direkte i vores egen Mister Size Shop-sektion.
  • Vær kritisk: Du bør være kritisk over for ekstremt lave priser, som ofte er på bekostning af produktkvaliteten. Kondomer er også blevet forfalsket.

At købe billige produkter via platforme som Temu, AliExpress, Shein eller andre forhandlere fra Fjernøsten indebærer potentielle risici med hensyn til kvalitet og sikkerhed. Disse risici kan dog minimeres ved nøje at tjekke produktoplysningerne og sælgernes vurderinger. Det er vigtigt, at du som kondombruger tager ansvar for at sikre, at de produkter, du køber, ikke kun giver god værdi, men også er sikre og effektive. I sidste ende er beslutningen din, men informerede valg kan hjælpe med at beskytte dit helbred og din sikkerhed.

Sådan sparer du penge på kondomer på en sikker måde

Når du har fundet din kondomstørrelse, anbefaler vi, at du køber en stor pakke for at spare på prisen pr. kondom. Kondomer har en holdbarhed på flere år efter fremstillingen, og det skader normalt ikke at købe kondomer til en typisk brugstid på 1 eller endda 2 år. Da alle naturligvis har et meget individuelt forbrug af kondomer, tilbyder Mister Size ekstra forskellige pakningsstørrelser, fra 3-pakken til at prøve, til 10-pakken, til bulkpakkerne med 36 kondomer eller fra 2024 også i en pose med 100 kondomer.

Til Mister Size-butikken

Kondomer på ferien

Hvis du skal på ferie til fx Fjernøsten, Afrika eller Sydamerika, er det bedst at finde ud af på forhånd, om du skal tage kondomer med, da kvaliteten af de kondomer, der tilbydes lokalt, kan (men ikke behøver) at være markant dårligere end i fx Europa eller Nordamerika. For et par år siden var der i nogle lande, fx Vietnam*, eller i Afrika*, reelle skandaler med lokale kondomer af meget dårlig kvalitet og dermed en markant øget risiko for uønsket graviditet og overførsel af sygdomme. Du kan hurtigt finde relevante eksempler med fx en Google-søgning eller tage et kig på linkene nederst på denne side i vores referencesektion.

Mister Size
Flere artikler

At have sex for første gang: Tips og info til at gøre det smukt

Læs nu

Hvad er Pearl Index - og hvorfor kondomer er gode!

Læs nu

Opbevar kondomer korrekt

Læs nu