Gå til hoved-indhold

Holdbarhed af kondomer - alle vigtige oplysninger

Kondomer er det mest udbredte præventionsmiddel i verden og bruges af både mænd og kvinder. De er relativt billige og nemme at få fat i. Kondomer er dog kun beregnet til engangsbrug og har en begrænset holdbarhed på grund af deres materiale. Mange mennesker undrer sig derfor over, hvor længe kondomer holder. Denne artikel fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide om kondomers holdbarhed.

Hvor længe holder kondomer?

Kondomer holder normalt kun i en begrænset periode. De fleste kondomer kan holde sig i to til fem år, hvis de ikke er ubrugte og opbevares køligt og tørt. Holdbarheden afhænger både af det anvendte materiale og det smøremiddel, der er spildt. Vores Mister Size kondomer har en holdbarhed på 5 år fra fremstillingstidspunktet. Som producent angiver vi disse 5 år på emballagen i form af en udløbsdato, som angiver, hvor længe kondomet kan bruges. Det er vigtigt at overholde denne dato, da et kondom måske ikke længere er sikkert efter udløbsdatoen og f.eks. kan rive i stykker under brug. Hvis du stadig har et kondom, hvis holdbarhedsdato er overskredet, skal du smide det væk med det samme og bruge et nyt kondom. Du bør også altid sikre dig, at kondomet ikke er beskadiget eller opbevaret forkert, før du bruger det. Du bør også kassere et beskadiget eller forkert opbevaret kondom og ikke bruge det til samleje.

Hvordan kan jeg se, om et kondom ikke længere er holdbart?

Svaret er faktisk ganske enkelt: Du finder datoen for sidste anvendelsesdato på emballagen og normalt på hvert enkelt kondom. Hvis de er blevet opbevaret korrekt, kan du uden tøven bruge kondomet før udløbsdatoen, men ikke efter. Det afhænger dog altid af, hvordan de opbevares. Under optimale forhold kan kondomer, som nævnt ovenfor, opbevares i op til 5 år. Du skal dog være opmærksom på, at kondomers holdbarhed aftager med tiden. Derfor er det tilrådeligt ikke at vente for længe, før man bruger dem. Det er også vigtigt at læse emballagen og vejledningen omhyggeligt for at sikre, at du bruger produktet korrekt og opbevarer det korrekt.

Hvad sker der, hvis jeg bruger et kondom, der er udløbet?

Kondomer, hvis udløbsdato er overskredet, bør aldrig bruges under sex, da udgåede kondomer lettere kan rive i stykker eller allerede er porøse. De giver derfor hverken en pålidelig beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme eller mod uønskede graviditeter. Så udskift udløbne kondomer med det samme.

Tip: Du behøver ikke altid at smide udtjente kondomer ud, men du bør ikke længere bruge dem under sex. Det er dog stadig muligt at bruge dem til f.eks. at afkalke vandhanen. Du skal blot fylde kondomet forsigtigt med lidt eddike og derefter sætte kondomet over din vandhane, så eddiken kan gennemvæde vandhanens tud. Lad kondomet med eddiken stå på vandhanen i et par timer, f.eks. natten over. Derefter kan du skylle det med rent vand, og så er det klar til at blive afkalket.

Hvordan kan jeg sikre mig, at mine kondomer holder længe?

De fleste kondomer er fremstillet af naturgummilatex, og dette materiale er relativt robust. Kondomer kan dog blive porøse med tiden og miste deres effektivitet. For at undgå, at dette sker før udløbsdatoen, skal kondomer altid opbevares køligt, mørkt og tørt. Kulde er mindre skadeligt for kondomer end ekstrem varme. Du kan læse mere om, hvordan kondomer tåler forskellige temperaturer her.

Efter brug skal kondomet straks bortskaffes.

Kondomer er kun beregnet til at blive brugt én gang og skal bortskaffes straks efter brug. Hvis du har åbnet forseglingen på et kondom og derefter ikke har brugt det, er det også en grund til ikke at bruge det senere. Når emballagen er blevet åbnet, er kondomet udsat for lys og kan også tørre ud. Beskadigede eller åbnede forseglinger bør også kasseres.

Er dine kondomer udløbet? - Bestil igen nu

Bestil dine kondomer i din individuelle kondomstørrelse nu!

Til butikken

Mister Size
Flere artikler

Sådan tager du et kondom rigtigt på - hvordan du gør det, uden at det er irriterende

Læs nu

Venskab+, mingles, åbne forhold og polygami - hvad er det med moderne parforholdsmodeller?

Læs nu

Uanset hvor stor eller lille - jeg elsker min penis

Læs nu