Gå til hoved-indhold

Hvor længe har kondomer eksisteret? - Præventionens historie

Præventionsmidler som kondomet har en lang og fascinerende historie, der strækker sig århundreder tilbage. Blandt de mange metoder, der er blevet udviklet gennem tiden, har kondomet en særlig plads. I denne artikel tager vi et kig på kondomets oprindelse og udvikling - et af de ældste præventionsmidler i verden.

En ældgammel begyndelse

Kondomets historie kan spores tilbage til antikken, hvor nogle statuer i det gamle Egypten for eksempel allerede tydeligt viste "påklædte" penisser. Der er endda tidligere optegnelser fra Frankrig, hvor indkapslede penisser blev opdaget på højtliggende malerier i Les Combarelles. Malerierne er omkring 14.000 år gamle. Datidens kondomer var dog ikke lavet af latex eller gummi, som vi kender dem i dag, men var lavet af dyre- eller plantematerialer som tarme eller stof. Disse tidlige former blev ikke nødvendigvis brugt som præventionsmidler, men havde som regel et rituelt eller medicinsk formål, de skulle beskytte mod sygdom eller i kamp, eller de var simpelthen smykker eller statussymboler.

Kong Minos - den formodede første bruger af kondomer?

Kong Minos af Kreta betragtes ofte som en af de første dokumenterede brugere af kondomer. Ifølge den græske legende beskyttede han sin kone Pasiphae ved at bruge en form for kondom lavet af en gedeblære, da traditionen siger, at hans første udløsning var fatal.

Det antages, at dyreblærer ofte blev brugt til prævention i oldtiden, i det mindste som beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme. For at øge mandens standhaftighed blev der brugt skeder af forskellige materialer, herunder læder, metal, blade og halm.

Men effektiviteten af disse metoder som præventionsmidler var begrænset, og deres udbredelse var helt sikkert begrænset til visse regioner. På samme tid blev urtesubstanser, blade, olier og endda usædvanlige stoffer som krokodilleafføring anbefalet som præventionsmidler til kvinder.

Fremskridt i senmiddelalderen og renæssancen

I middelalderen blev brugen af kondomer i Europa ikke kun set som beskyttelse mod uønskede graviditeter, men også som beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme. På dette tidspunkt blev kondomer lavet af forskellige materialer som dyreindvolde, hør eller silke og behandlet med forskellige stoffer for at øge deres effektivitet.

Især syfilis var en skræmmende sygdom i det 16. århundrede og gav den italienske læge Falloppio ideen til at bruge linnedposer gennemvædet med væske over penis under samleje for at beskytte mod sygdommen.

I det 17. århundrede blev en engelsk hoflæge, der gik over i historien som "Dr Condom", endda slået til ridder for ideen om at bruge fåretarme.

Oprindelsen af ordet kondom

Ikke engang lingvister er enige om, hvordan ordet (Condom på engelsk) opstod. En mulig oprindelse kan spores tilbage til en læge i det 17. århundrede, som praktiserede ved den engelske kong Charles II's hof, og som siges at have anbefalet fåretarme til forebyggelse af sygdomme og prævention. Men det præcise navn, om han virkelig hed "Dr Condom" eller muligvis "Dr Conton", er stadig uklart og er ikke blevet bevist uden tvivl.

En alternativ teori henviser til byen Condom i det sydvestlige Frankrig, som kan have været forbundet med dannelsen af udtrykket. Andre eksperter udleder i sidste ende udtrykket fra de latinske ord "cum" (med) og "domus" (hus, kuppel, tag). På trods af intensiv forskning er begrebets oprindelse stadig usikker, som det bemærkes i relevante ordbøger under posten "kondom".

Det 18. århundrede og Casanova

Den berømte Giacomo Casanova var en lidenskabelig bruger af kondomer i det 18. århundrede. Han skabte sig et navn ved at bruge elskovsskeder, sandsynligvis lavet af dyretarme, til sine udsvævende fornøjelser. Selvom kondomer allerede var udbredte på dette tidspunkt, blev de stadig lavet i hånden og var tilsvarende dyre.

Tanken om at smide kondomer væk efter brug var utænkelig på det tidspunkt! I stedet blev hylstrene brugt flere gange, rengjort ind imellem, tørret og blødgjort med olie og klid. Hvis det var nødvendigt, blev de endda repareret med holdbare materialer som knoglelim og dyretarme.

Datidens luksusudgave af kondomet var foret med fløjl og silke.

Gennembruddet i det 19. århundrede

Gennembruddet for kondomet kom i midten af 1800-tallet, da Charles Goodyear udviklede vulkaniseringsteknikken til plantesaften gummi. Denne innovation gjorde det muligt at bruge gummilatex (gummi) som et elastisk og vandtæt materiale - ikke kun til bildæk, men også til kondomer. I 1855 præsenterede Goodyear verden for det første gummikondom, som blev lanceret på markedet i 1870. Takket være vulkaniseringen kunne man begynde at masseproducere kondomer på fabrikker, hvilket gjorde dem af en højere kvalitet og betydeligt billigere end før.

Den kendte forfatter George Bernard Shaw beskrev dette gummikondom som den vigtigste opfindelse i det 19. århundrede. Goodyears kondom havde en vægtykkelse på 1-2 mm (sammenlignet med nutidens standard på 0,06 mm) og havde en langsgående søm.

Det 20. århundrede og Julius Fromm - grundstenen til nutidens kondom

I 1912 kom Julius Fromm med en banebrydende opfindelse, der fik varig indflydelse på kondomproduktionens historie. Ved at nedsænke en glaskugle i en latexopløsning udviklede han en innovativ metode til fremstilling af kondomer. Resultatet af denne proces var ultratynde kondomer med et reservoir, der øgede sikkerheden og komforten under brug, alt sammen uden irriterende sømme.

Julius Fromm gik et skridt videre og introducerede kort tid efter den automatiserede produktion af kondomer. Denne automatisering revolutionerede ikke kun produktionshastigheden, men bidrog også til ensartetheden og kvaliteten af de producerede kondomer. Maskinproduktion gjorde det muligt at fremstille kondomer i større skala og med præcis reproducerbarhed, hvilket øgede tilgængeligheden af dette vigtige præventionsmiddel til den brede befolkning.

Det 21. århundrede - den nuværende tilstand af kondomudvikling og introduktionen af kondomstørrelser

I dag produceres kondomer stadig på glaspærer som opfundet af Julius Fromm. I mellemtiden findes der dog mange former, farver, kondomer med smag, forskellige vægtykkelser og også forskellige kondomstørrelser. Kondomer er også blevet et etableret præventionsmiddel, med over 200 millioner solgte kondomer alene i Tyskland i 2000. I 2023 vil kondomet have erstattet alle andre præventionsmetoder som metode nummer et, i hvert fald i Tyskland.

Ideen om perfekt tilpassede kondomer voksede så fra 2001 og frem, også betydeligt påvirket af Jan Vinzenz Krause, opfinderen af MISTER SIZE-kondomer, du kan finde den fulde historie her: MISTER SIZE Story - Visionen om den perfekte kondomoplevelse

Sikkerheden ved kondomer er nu også meget høj, når man bruger den rigtige størrelse og den rigtige anvendelse. Det skyldes helt sikkert også, at kondomer nu er underlagt strenge kvalitetskontroller og er et officielt godkendt medicinsk produkt. De giver derfor en pålidelig beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme og uønskede graviditeter.

Konklusion

Kondomets historie er præget af kontinuerlig udvikling og forbedring. Fra deres ældgamle oprindelse til de moderne, højteknologiske versioner er kondomer kommet langt. I dag er de ikke kun et effektivt præventionsmiddel, men også et vigtigt redskab i kampen mod seksuelt overførte sygdomme. Kondomernes historie viser, hvordan menneskelige samfund gennem tiden har søgt løsninger for at få kontrol over deres reproduktion og samtidig beskytte deres seksuelle sundhed.

Mister Size
Flere artikler

Sådan tager du et kondom rigtigt på - hvordan du gør det, uden at det er irriterende

Læs nu

Venskab+, mingles, åbne forhold og polygami - hvad er det med moderne parforholdsmodeller?

Læs nu

Uanset hvor stor eller lille - jeg elsker min penis

Læs nu